EL PANTEÓ ROMÀ


El Panteó de Roma, una de les obres mestres mésimpressionants de l'arquitectura de tots els temps, no té tantafama com el Coliseu o els Fòrums Romans, però veure-ho perprimera vegada és tant o més impactant.Panteó_2.jpg


Amagat entre els carrers estrets del barri de Trevi, molt a prop de la plaça Navona, apareix de sobte, sense avisar. És un espectre,un edifici que allà per l'any 128 dC ja estava plantat aquí,segurament tan impertorbable com ara. Impressiona noméspensar el que ha vist passar davant del seu pòrtic, durant gairebé1900 anys. Això de espectre no és exageració, es nota la seva antiguitat, es nota moltíssim, sembla com si estigués ja en trànsitcap a l'altre món ... El seu aspecte tènue i fantasmal contrastafortament amb els edificis i la vida del seu voltant. I, tanmateix,està pràcticament intacte.

El Panteó va ser construït per mandat del cònsol Agripa, gendre de l'emperador August, l'any 27 aC Era un temple dedicat a tots els déus (pa vol dir tot i theos, déu). Després de diversos incendis, que pràcticament el arruïnar, va ser reconstruït totalment des dels fonaments per l'emperador Adriano entre els anys 118 i 128 dCAdrià va manar escriure en el frontó del pòrtic de la façana principal la següent inscripció:


Aquesta és la inscripció que pot llegir-se avui dia en el fris del pòrtic d'entrada, i és perquè Adriano mai va voler signar les seves obres, tot i que la reconstrucció des de zero i amb importants canvis al disseny original corregués del seu compte.

L'edifici es va salvar de nou de la destrucció a principis de l'Edat Mitjana, perquè ja en 608 l'emperador bizantí Foques el va donar al papa Bonifaci IV, que el va transformar en església cristiana (Santa Maria dels Màrtirs). És el primer cas d'un temple pagà convertit al culte cristià. Per aquesta raó va ser l'únic edifici de l'Antiga Roma que va romandre intacte i en ús ininterromput fins avui, i és per aquesta raó també que ha pogut arribar fins als nostres dies com l'estructura més ben conservada de l'Antiguitat.

El Panteó de Roma un dels edificis més grandiosos de tot el món antic, segons es reconeix en un inscripció manada col.locar pel papa Urbà VIII que diu "Aedificium toto orbe celeberrimum". Les proporcions i l'estructura del Panteó són representatius de la concepció religiosa dels romans: la casa de tots els déus, com el seu nom indica, apareix com una síntesi del cel i de la terra. Per això el conjunt té una planta circular tancada per una cúpula. Tant l'altura de l'espai interior de la cúpula com el diàmetre de la paret circular de la planta és de 43,20 m, el que la converteix en la major cúpula de fàbrica de la història. La cúpula de la Basílica de Sant Pere va ser construïda una mica més petita per respecte a aquesta.

Panteó.jpg